De Glorieuze Rentree van het Natlab: Een Komedie in Eén Bedrijf



Ah, het Natlab. Een instituut zo legendarisch dat de naam alleen al een schok van angst door de gemeentelijke burelen stuurt. En wie hebben ze nu naar voren geschoven om dit zinkende schip te redden? Jawel, Jan van der Putten. De man die, naar verluidt, de Verkadefabriek in Den Bosch ooit uit een moeras van malaise heeft getrokken. Inderdaad, hij heeft een vlotte babbel. Maar wat heeft hij wat zijn voorgangers niet hadden? Waarschijnlijk dezelfde glimmende muntjes en loze beloftes die eerder hebben gefaald. Laten we eens een diepere duik nemen in deze nieuwe komedie van fouten.

Van der Putten is dus al bijna drie maanden de kapitein van deze zinkende Titanic. En zijn eerste stap? Alles onder de loep nemen. Zoals we dat al niet eerder hebben gehoord. Een "nieuwe stabiele basis" bouwen, zegt hij. Want een stad als Eindhoven kan niet zonder een Natlab. Wel, wie had dat gedacht! Een heilige overtuiging hebben we vaker gezien, maar tot nu toe heeft die nog niet veel zoden aan de dijk gezet.

De Oorzakenanalyse: Een Komische Verkenning

En waar gaat het mis, vraag je? Wel, volgens onze nieuwe goeroe is er niet één oorzaak aan te wijzen. Het is een combinatie van factoren, natuurlijk. Corona, lage bezoekersaantallen, slechte financiën, gedwongen ontslagen. De gebruikelijke riedel van excuses. We hadden ook 104.000 bezoekers, zegt hij trots. Maar laten we eerlijk zijn, hoeveel daarvan hebben de volledige toegangsprijs betaald? Waarschijnlijk niemand.

En dan die ingewikkelde constructie met de coöperatieve vereniging, Broet en Baltan. Het klinkt als een slechte grap. Je zou denken dat het eenvoudiger kon, maar nee. Gelukkig ziet de gemeente het licht en zijn ze bezig dit aan te pakken. Eindelijk! Een sprankje hoop misschien? Laten we niet te snel juichen.

Concrete Acties: Een Schijn van Hoop

Wat gaat er nu concreet gebeuren om dit schip te redden? Ah, daar komt de meesterplan. We gaan van een gesloten naar een open cultuur. Want dat gaat natuurlijk alles oplossen. De horeca, die cruciale kern, gaat weer volledig open vanaf september. Want mensen moeten gewoon graag komen. Natuurlijk, alsof dat de magische sleutel is.

En buitenfilms in de zomer, theaterprogrammering, samenwerking met partners. Allemaal prachtige woorden, maar hebben we dit niet al eerder gehoord? Baltan en Broet keren terug naar het gebouw. Hoera, het hele zootje weer bij elkaar. Wat kan er misgaan?

Architectonische Wonderen: Het Magische Raam

Van der Putten heeft ook grootse plannen met het gebouw. De ramen van het Auditorium openen voor een meer open uitstraling. Natuurlijk, dat zal de financiële problemen zeker oplossen. En de entree uitnodigender maken, want dat is absoluut de kern van de zaak. En vergeet niet de samenwerking met Piet Hein Eek voor een opfrissing van het restaurant. Dat is pas een meesterzet!

De Kritiek: Een Lachwekkende Reactie

En dan was er nog kritiek op de aanschaf van zes nieuwe filmprojectoren. Maar maak je geen zorgen, zegt onze redder. Die aanschaf drukt niet op de begroting van het Natlab. Natuurlijk niet. Want dit is allemaal onderdeel van een landelijk netwerk en gefinancierd door het Filmfonds. En de oude projectoren waren toch al afgeschreven. Logisch, toch?

De Toekomst: Een Droombeeld

Tot slot, hoe ziet de toekomst eruit? Het Natlab als een onmisbare voorziening voor een stad als Eindhoven. Inderdaad, zoals het Parktheater en de Effenaar. Samenwerking met andere partijen, elkaar versterken, levendige en drukbezochte tent. En na hem moet een jongere directeur komen die nog jaren vooruit kan. Want ja, dat is de toverformule.

De Werkelijke Stand van Zaken

Maar laten we de roze bril even afzetten en de harde realiteit onder ogen zien. Dit is niet de eerste keer dat we een messias hebben zien komen en gaan bij het Natlab. En als geschiedenis ons iets heeft geleerd, dan is het dat mooie woorden en grootse plannen zelden het verschil maken. De werkelijke problemen liggen dieper: structurele financiële problemen, incompetentie op bestuursniveau en een fundamenteel gebrek aan visie en innovatie.

Hoe vaak hebben we dit riedeltje nu al gehoord? Iedere nieuwe directeur komt met dezelfde optimistische beloftes, dezelfde oppervlakkige analyses en dezelfde misplaatste hoop op een magische ommekeer. Maar niets verandert echt. En de gemeente? Die steekt nog steeds de kop in het zand, met wethouders zoals Lamers die geen idee hebben hoe het zo ver heeft kunnen komen, laat staan hoe het opgelost moet worden.

De vraag blijft: wat maakt deze nieuwe directeur anders? Heeft hij werkelijk een plan dat werkt, of is het gewoon weer een herhaling van zetten? De tijd zal het leren. Maar gezien de geschiedenis van het Natlab, durf ik te voorspellen dat ook deze man het niet gaat redden. En zo blijft het Natlab het toneel van een eindeloze komedie, waarin de lachwekkende pogingen om het tij te keren de enige constante factor zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Teleurstelling van Eindhovense Cappuccino's: Een Rommelig Brouwsel van Teleurstellingen

"Marteltherapie in het Dorpsparadijs: De Rust en Pijn van Westerhoven"