De Tragiek van 12% BTW verhoging in de Cultuursector
In het interview met Giel Pastoor, directeur van de Stadsschouwburg Eindhoven, in het Eindhovens Dagblad van vandaag , komt de onvermijdelijke verhoging van het btw-tarief op cultuur aan bod. De stap van 9% naar – hou je vast – 21% wordt door velen in de cultuurwereld als dramatisch ervaren. Pastoor gaf zijn zorgen duidelijk weer, alsof deze verhoging een onoverkomelijk obstakel zou zijn voor de toegankelijkheid van cultuur. Maar laten we even rustig blijven, want wie ligt hier nou echt wakker van in Eindhoven?
Een bezoek aan de schouwburg zal echt niet ineens elitair worden door die verhoging van 12% Ja, een kaartje wordt misschien een paar euro duurder, maar dat gaat de cultuursector toch niet meteen onbereikbaar maken? Toch lijkt het alsof we het weer eens hebben over een ramp van epische proporties, terwijl de realiteit veel minder dramatisch is.
Laten we niet vergeten dat de gemeente Eindhoven jaarlijks miljoenen uit haar diepe subsidiepotten tovert om tekorten in de cultuursector aan te vullen. Met of zonder btw-verhoging blijft de gemeente trouw investeren in projecten als het Natlab en andere culturele instellingen. De boodschap is duidelijk: cultuur moet blijven bestaan, ongeacht de kosten. Dus waarom dan die paniek?
Misschien is het tijd voor de cultuursector om iets commerciëler te gaan denken. Als een verhoging van 12 % btw al paniek veroorzaakt, dan is er misschien iets mis met het bedrijfsmodel. In plaats van altijd maar de hand op te houden, is het misschien tijd om creatief te ondernemen en manieren te vinden om cultuur aantrekkelijk en toegankelijk te houden zonder voortdurend op overheidssteun te rekenen.
Dus, cultuurmakers: minder jammeren, meer ondernemen.
Of zoals jullie gewend zijn meer om subsidie bedelen bij de Gemeente Eindhoven dan kunnen jullie de prijzen zoals jullie het noemen laag houden.
Reacties