ASML en de grote communicatie-illusie!

 



Dat ASML zo’n grote werkgever is en een enorme bijdrage levert aan de lokale economie en technologische vooruitgang, verdient zonder meer lof. Ik begrijp ook volledig dat het aantrekken van buitenlandse kenniswerkers essentieel is voor de groei en innovatie van dit bedrijf. Hulde daarvoor!

Maar nu even iets anders. Na meerdere pogingen om ASML te benaderen – zowel in het Nederlands als in het Engels, je weet immers nooit of er überhaupt nog Nederlands wordt gesproken bij zo’n internationaal bedrijf – sta ik met lege handen. Geen reactie. Helemaal niets. Het lijkt wel alsof communicatie niet op het high-tech menu van ASML staat. High-tech? Zeker. Communicatie? Ho maar.

Bescheiden som

Laten we beginnen met de woningmarkt, die onder druk staat door de toestroom van buitenlandse werknemers. Deze hoogopgeleide nieuwkomers drijven de vraag naar woningen zo op, dat een doorsnee rijtjeshuis in onze regio  nu voor de bescheiden som van 550.000 euro wordt getaxeerd. Geweldig voor de makelaars, minder geweldig voor de lokale bewoners. Jonge gezinnen, zoals dat van mijn dochter met haar twee jonge kinderen, kunnen simpelweg niet concurreren met buitenlandse werknemers die zonder blikken of blozen 50.000 euro of meer boven de vraagprijs bieden. Het resultaat? Ze zitten noodgedwongen in een veel te kleine sociale woning, want betaalbare alternatieven zijn er niet meer.

En voordat u denkt dat deze tech-werkers enorme offers brengen: niets is minder waar. Jaja, voor het geval u dat nog niet wist als lezer van Metronieuws, deze expats betalen een schijntje aan inkomstenbelasting in vergelijking met de rest van hardwerkend Nederland. Er wordt duidelijk met twee maten gemeten. Geen wonder dat ze kunnen overbieden met absurde bedragen.

Verloedering

Maar dat is nog niet alles. De expats die zich in onze wijk vestigen, lijken weinig aandacht te besteden aan het onderhoud van hun nieuwe optrekjes. Verloederde tuinen, slecht onderhouden huizen – het straatbeeld gaat er niet op vooruit. En dan hebben we het nog niet eens over de veiligheidsrisico’s: schoorsteenbranden door onjuist gebruik van open haarden, slecht onderhouden CV-ketels, de lijst gaat maar door. Dit zorgt niet alleen voor fysieke schade, maar draagt ook bij aan verloedering en een algemene achteruitgang van de leefbaarheid en veiligheid in onze wijk.

En laten we hun avonturen met de barbecue niet vergeten. Sommigen van deze nieuwkomers hebben tweedehands elektrische barbecues aangeschaft via Marktplaats, maar weten blijkbaar niet hoe ze die moeten aansteken. Het resultaat? Aanmaakblokjes en oud, behandeld hout worden op de elektrische grill gegooid, wat leidt tot rookontwikkeling die de hele buurt het idee geeft dat er ergens een bosbrand woedt. Het is niet alleen hinderlijk, maar ook ronduit gevaarlijk.

Vervreemding

En dan is er nog het gebrek aan sociale cohesie. Veel van deze buitenlandse werknemers blijven slechts tijdelijk in Nederland en bouwen geen duurzame sociale contacten op met de buurtbewoners. Dit zorgt voor een gevoel van vervreemding en versterkt de sociale segregatie in onze wijk. Terwijl wij proberen een hechte gemeenschap te vormen, lijkt dit voor ASML-werknemers een ver-van-hun-bed-show.

Daarom wil ik vriendelijk verzoeken aan ASML: neem alsjeblieft uw verantwoordelijkheid als werkgever en buurman. Misschien kunnen jullie beginnen met het opzetten van een plan om de integratie van buitenlandse werknemers in onze gemeenschap te bevorderen. Voorlichtingscampagnes over Nederlandse gewoontes en het belang van goed woningonderhoud zouden een stap in de goede richting zijn. Daarnaast zou ASML kunnen investeren in faciliteiten en activiteiten die sociale interactie tussen werknemers en lokale bewoners bevorderen.

Positieve bijdrage

Misschien denkt ASML dat deze zaken buiten hun directe verantwoordelijkheid vallen. Maar gezien de immense invloed en rol van het bedrijf in onze gemeenschap, geloof ik dat ASML een positieve bijdrage kan leveren aan de verbetering van de leefomgeving van zowel hun werknemers als de omliggende buurt. Dit zal niet alleen de leefbaarheid voor de huidige bewoners verbeteren, maar ook de toekomstperspectieven voor onze kinderen en kleinkinderen positief beïnvloeden.

ASML, jullie zijn onmisbaar voor de regio Eindhoven. Maar met grote macht komt grote verantwoordelijkheid. Laten we samen werken aan een prettige en leefbare omgeving voor iedereen. Ik kijk uit naar jullie reactie – mocht die ooit komen – en een constructieve samenwerking om onze wijk Genderbeemd weer te maken tot een plek waar iedereen graag woont. Neem een voorbeeld aan het vroegere Philips-woonbureau.

 

En verdienen jullie een Oscar, zeker niet. Er zal nog veel moeten gebeuren.


Reacties

Populaire posts van deze blog

De Glorieuze Rentree van het Natlab: Een Komedie in Eén Bedrijf

De Teleurstelling van Eindhovense Cappuccino's: Een Rommelig Brouwsel van Teleurstellingen

"Marteltherapie in het Dorpsparadijs: De Rust en Pijn van Westerhoven"